Se anunță sfârșitul imaginilor gratuite pe internet

de: PLAYTECH
26 10. 2015

Comitetul JPEG, sau Joint Photographic Experts Group, vrea să introducă în cel mai folosit format foto de pe web, jpeg/jpg, un sistem de management digital al drepturilor de autor (pe scurt DRM).

Ca să înțelegi de ce nu este bine ca acest sistem să fie implementat, imaginează-ți că vei găsi o poză cu cea mai simpatică pisicuță tolănită printre flori. Nu-i așa că ai vrea să o arăți și altora? Dacă se va pune în funcțiune sistemul, nu vei fi lăsat să o downloadezi.

Sistemul de copyright îți va bloca accesul la fișier și, chiar dacă vei reuși cumva să îl downloadezi, sigur nu vei putea să îl urci pe web. Chiar și pentru a o pune pe  Twitter sau Facebook vei fi nevoit să o plătești.

Dacă fotografia va fi urcată pe Facebook de către autorul de drept, tu nu vei avea voie să o împarți cu alți utilizatori, pentru că sistemul nu recunoaște pagina de web ca fiind cea a autorului.

Electronic Frontier Foundation (sau EFF) a mers la Bruxelles pentru a îi convinge pe creatorii formatului jpeg/jpg să nu implementeze sistemul. Conform acestora, deși ideea este una care pare a veni în ajutorul fotografilor și creatorilor de artă digitală, atât aceștia cât și fanii acestora ar putea avea de suferit pe termen lung.

După cum menționează și reprezentanții EFF, DRM-ul instalat in formatele jpeg ar putea bloca efectiv fisierele, indiferent de tipul de copyright. Fair use sau creative commons vor fi cele mai afectate de schimbare. De asemenea, este posibil ca o imagine să fie lăsată la liber doar pentru o anumită regiune, astfel formatul va deveni contra productiv și, de ce nu, xenofob.

Cei mai afectați de această schimbare vor fi creatorii de artă care se folosesc de imagini de tip stock. Site-uri precum Deviant Art sau site-uri de portofolii s-ar putea închide, iar dacă vei dori să vezi pe google cum arată un produs, va trebui să plătești pentru a viziona fișierul.

Sistemul DRM ar putea afecta creatorii de arta și în alte moduri neplăcute din punct de vedere al copyright-ului. Unei imagini i-ar putea scădea prețul sau chiar ar putea fi luată complet, fără a-l remunera pe proprietar, dacă acesta nu ar fi atent.

Toți vom fi afectați, de la simplii utilizatori de Facebook și Pinterest la jurnaliști, bloggeri sau… președinți.

Autor: Alexandru Matei